Pastorie Sint-Amandusparochie

Beschrijving

Opklimmend tot de 18de eeuw, doch vermoedelijk aangepast in de jaren 1830. Bij openbare verkoop tijdens de Franse revolutie verworven door weduwe Anna Maria de Perceval en haar zoon. Door ruil van onroerende goederen in 1820 in het bezit van de gemeente Heffen. Bestaande woning naar verluidt in 1829 verbouwd tot pastorie. In de kadastrale legger van 1837 vermeld als eigendom van "Le Bureau de Bienfaisance", later O.C.M.W. In 1981 aangekocht door de stad Mechelen.

Alleenstaand, schuin op de straat ingeplant dubbelhuis met lager aanbouwsel rechts. Verankerde bakstenen lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien); sobere rechthoekige, op de bovenste bouwlaag haast vierkante muuropeningen met arduinen dorpels en imitatie-hoekblokken. Deur in arduinen entablementomlijsting. Bepleisterde en kwarthol geprofileerde daklijst. Achtergevel met gelijkaardig uitzicht. In de rechter zijgevel: rechthoekig venster met zandstenen latei en hoekblokken en gedicht venster met bewaarde arduinen dorpels en zandstenen hoekblokken.

Interieur: bewaarde 18de-eeuwse binnendeuren en Lodewijk XVI-trapleuning.

• Gegevens verstrekt door Pastoor Valvekens.