Hooiendonkhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hooiendonkhoeve

Beschrijving

Naar verluidt voormalige kloosterhoeve opklimmend tot de 17de eeuw (volgens bewoner eertijds met jaartal 1640 in de rechtse zijgevel woonhuis).

Meermaals aangepaste hoeve met losstaande bestanddelen: centraal aarden erf met woonstalhuis ten noorden en tweebeukige langsschuur van drie traveeën ten zuiden. Verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Rechthoekige, overwegend aangepaste muuropeningen met recent vernieuwd houtwerk. Oostelijke zijpuntgevel woonhuis gemarkeerd door zandstenen hoekblokken, plint en vensteromlijstingen. Stal onder later verhoogd dak (zie bouwnaad en muurvlechtingen), eveneens met bewaarde sporen van vroegere zandstenen vensteromlijstingen.