Eclectisch herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis

Beschrijving

Eclectisch herenhuis, voormalige brouwerswoning, op het kadaster voor het eerst ingetekend in 1913; volgens de eigenaar werd het beschadigde pand volledig vernieuwd na de Eerste Wereldoorlog door Verschueren-Somers (zie monogram deur).

Onderkelderd dubbelhuis met bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudomansardedak (nok parallel aan de straat, leien), met dakvenster onder driehoekig fronton. Torenvormige travee links onder afgeknot leien tentdak met nokbalustrade en uitgewerkt dakvenster. Traveeën geritmeerd door geblokte lisenen; gekoppelde rechthoekige of boogvormige vensters. Rechthoekige deur met monogram VS verwerkt in sluitsteen. Glas-in-loodraam met voorstelling van fazantenpaar in linker zijgevel, van circa 1980. Neoclassicistisch interieur met bewaarde stucplafonds (grondig hersteld na de Tweede Wereldoorlog) en marmeren schouwen.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Heffen, 1913/4.