Schoolcomplex naar ontwerp van Edmond Serrure

Beschrijving

Schoolcomplex van 1868- 1869, naar ontwerp van architect Edmond Serrure, bestaande uit hoofdgebouw aan de straat en klaslokalen er evenwijdig aan.

Rechthoekig hoofdgebouw van twee bouwlagen en vijf traveeën onder schilddak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Aangenaam kleurenspel tussen rode baksteen voor de constructieve delen en bleekgele voor de decoratieve elementen. Vooruitspringende hoekbanden en middelste drie traveeën bekroond door driehoekig fronton. Begane grond met getoogde deur en vensters; op de bovenverdieping rondbogig onder rechthoekige verspringende waterlijst. Geveleinde met getoogde baksteenfries en omlopende gekorniste kroonlijst met tanden en klossen.

Klaslokalen in zelfde stijl; twee bouwlagen en twaalf traveeën onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) voorzien van twee driehoekige frontons. Traveeën ritmisch gemarkeerd door lisenen en steekboogfries.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

Het hoofdgebouw aan de straat is gesloopt, maar het achterliggend volume met klaslokalen is nog behouden. Aan de oostelijke en westelijke zijde is de oude luifel nog deels bewaard en ondersteund door oude metalen en zwart geschilderde kolommen. Mariagrotje onder oostelijke luifel.

• Informatie verkregen van IOED Erfpunt (19 mei 2020).
Auteurs: Jacobs, Els