Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis met oude kern, van zes traveeën en drie bouwlagen onder mank zadeldak. Bak- en zandsteenbouw op recente arduinen plint; zandstenen speklagen en hoekkettingen. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels op de uiterste bouwlaag en doorgetrokken dorpels op de middenverdieping. Vleugeldeur in rechthoekige arduinen omlijsting met rechte waterlijst op slanke consoles, in het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw te dateren; erboven klein balkon met smeedijzeren borstwering. Geveleinde met houten kroonlijst met tanden en klossen.

Bepleisterde en geschilderde achtergevel van twee bouwlagen met rechthoekige muuropeningen.

Haaks tegen de achtergevel een afzonderlijk gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen) voorzien van een centrale pseudodakkapel met blinde oculus en rolwerk. Afgeschuinde hoektravee gemarkeerd door geblokte pilasters; laatstgenoemde flankeren eveneens de centrale travee met getoogd venster gevat in een geriemde omlijsting met oren en een sluitsteen met festoenen. Overige traveeën met rechthoekige nissen waarin telkens twee rechthoekige vensters met afgeronde boven- en onderhoeken gevat zijn. Gevelbekroning door middel van gelede architraaf, vlakke fries en gekorniste kroon- en tandlijst. Prachtig park met bakstenen afsluitmuur.

Auteurs: Demey, Anthony