Herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

Herenhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met getrapt dakvenster, van 1911 naar ontwerp van architect Triphon De Smet (Puurs). Gelardeerde bakstenen gevel op hoge arduinen sokkel met getoogde keldervensters. Korfbogige benedenvensters met waterlijst. Analoge deur met gestrekte tussendorpel op consoles uitgewerkt als mensenhoofd. Rechthoekige bovenvensters met gestrekte tussendorpel en gekoppelde rondboogjes als ontlasting; rechtertravee op de bovenverdieping licht overkragend, voorzien van een gebogen erker op console in de vorm van een saterfiguur, en bekroond door een trapgevel (7 treden) met natuurstenen leeuw op het overhoekse topstuk.

Rechts, aanbouwsel van twee bouwlagen onder lessenaarsdak (leien) aanleunend tegen een gekanteelde nok met twee imitatie waterspuwers. Onderaan, korfbogige inrijpoort; bovenaan, loggia met borstwering en drie rondboogjes rustend op zuilen met bladkapiteel. Kroonlijst op consoles.

• Gemeentelijk Archief Temse, 874.1. Bouwplans 1911/19.

Auteurs: Demey, Anthony