Parochiekerk Sint-Jacobus

Beschrijving

Vrijstaand kerkgebouw, sinds het verwijderen van het kerkhof in 1969, omringd door plantsoenen. Ten noordwesten Oorlogsgedenktekens.

De parochie Kemzeke werd in 1117 opgericht, los van de hoofdparochie Waasmunster. Het patronaat ervan kwam in 1239 in handen van de Sint-Pietersabdij te Gent en van de bisschop van Doornik. Van de romaanse kerk is heden niets meer bewaard. Het huidige koor dateert uit de 15de eeuw; de benedenkerk is in 1847 gebouwd naar ontwerp van architect J. De Somme-Servais, ter vervanging van de volledig ingestorte kerk. De sacristie van 1841 en een deel van het koor bleven bewaard.

De plattegrond beschrijft een driebeukige transeptloze kerk met ingebouwde westtoren en polygonaal oostelijk koor met rechthoekige sacristie tegen de noordwand. Ruime pseudobasilicale baksteenbouw met koor van zandsteen. Vierkante toren met achtkantige luikamer en ingesnoerde naaldspits; markerende hoeklisenen van gekantrechte zandsteen. Portaal in geprofileerde arduinen accoladeboogomlijsting met bekronende kruisbloem. Benedenkerk van zes traveeën, van elkaar gescheiden door lisenen; ruime spitsboogvensters met waterlijstje. Koor van één travee met driezijdige apsis.

Neogotisch interieur met spitse scheibogen, rondzuilen met koolbladkapiteel en achtkantige sokkel, bakstenen kruisribgewelven.

Mobilair: voornamelijk neogotisch.

• DE POTTER F. & BROECKAERT J. 1881: Geschiedenis der stad Sint-Nicolaas, reeks III, deel 2, Gent, 1878.

Auteurs: Demey, Anthony