Gemeentepomp

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentepomp

• is aangeduid als beschermd monument Gemeentepomp

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Stekene

Beschrijving

Gietijzeren neogotische pomp op de kruising met de Kerkstraat. Tekst op de sokkel: "Geplaatst in 1873 tot nagedachtenis der opening van de straat naar Koewacht in 1861".

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

Op 20 oktober 1871 besloot de gemeenteraad van Stekene tot de oprichting van de huidige openbare  pomp. De monumentale gietijzeren ‘parochiepomp’, begroot op 1479,52 Belgische frank, werd in 1872 vervaardigd door de Kempische IJzergieterij en Smederij August Van Aerschot uit Herentals, en geplaatst in 1873. Oorspronkelijk stond de pomp opgesteld op de hoek van de Markt en het Kerkstraatjen. Het water werd opgepompt uit een oudere waterput met gemetseld booggewelf, in 1789 gedolven door Amandus De Bruyn. Om verkeerstechnische redenen werd de pomp in 1980 een tiental meter verplaatst. Na de bescherming als monument in 1981, maakte architect Romain Berteloot in 1997 een restauratiedossier op, uitgevoerd in 2001, waarna de pomp begin 2002 opnieuw werd opgesteld op de huidige locatie.

• THIRON J. 2004: Bijdrage tot de geschiedenis van de Parochiepomp van Stekene, Tijdschrift Heemkundige Kring d’Euzie 23.2, 34-50.