Woonhuis van maalderij Haentjes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis van maalderij Haentjes

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij Haentjes

Beschrijving

Voormalige maalderij "Haentjes" met woonhuis en achterin gelegen dienstgebouw. Houten staakmolen afgewaaid in 1924. Mechanische maalderij uit eind 19de eeuw. In 1963 stopgezet. Achthoekig bakstenen gebouw, vermoedelijk opgetrokken als rosmolen en later als mechanische maalderij ingericht, achtereenvolgens met stoommachine, gaspower (uitgebroken circa 1933) en elektriciteit. Bewaarde technische infrastructuur: twee koppels maalstenen op eikenhouten stoel; een mengmachine. Verwijderde builmolen en haverpletter.

Auteurs: Demey, Anthony

Maalderij Haentjes

In 2021 is enkel het woonhuis bewaard, een vrijstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, opgetrokken in baksteenbouw, te dateren in het eerste derde van de 20ste eeuw. De achterliggende achthoekige maalderij is volledig gesloopt.