Herenhuis en brouwerij St Huybrecht

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis en brouwerij St Huybrecht

• omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Sinaai

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sinaai

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Capoen

Beschrijving

Voormalige brouwerij "Capoen" met aan de straat gelegen woonhuis en achterin gelegen dienstgebouwen. Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met driehoekig fronton boven de drie middelste traveeën, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op cementplint. Segmentboogvensters in licht geprofileerde arduinen omlijsting met duimen op de begane grond. Middentravee in geprofileerde arduinen omlijsting met spiegelboogdeur op neuten, met gebogen stoep (twee trappen) en gebogen arduinen tussendorpel, rechte kroonlijst op consoles met smeedijzeren balkonhek met rococomotieven; eveneens spiegelboogvormig deurvenster voorzien van rocailles in de hoeken en sluitsteen. Gevel beëindigd op een gelede architraaf met twee rocailles (een verdwenen) onder het fronton; houten kroonlijst. Links een toegevoegde travee onder lessenaarsdak. Rechts toegevoegde travee van twee bouwlagen met inrijpoort voor de erachter liggende brouwerij.

Brouwerij in 1853 opgericht door de familie Verberckmoes met als naam "St.Huybrecht". Door overerving kwam de brouwerij in handen van de familie Vandevelde, waarvan de dochter huwde met Jozef Verstraate die in 1904 nieuwe gebouwen optrok. Tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderde de familie Verstraate de naam in "Capoen". Stopzetting circa 1965.

Brouwerijgebouwen (hoofdgebouw en eest), volgens muurankers van 1904. Hoofdgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Bakstenen gebouw met verticale markeringen door middel van lisenen, bovenaan horizontaal met elkaar verbonden door muizentandlijst. Rechthoekige vensters, laaddeur en poort onder ijzeren I-latei met rozetvormige bevestigingsbouten. Gevelsteen met inscriptie "Verstraate-Vandevelde". Hoge cilindrische bakstenen schoorsteen.

Interieur met behouden Mahy-stoomketel (1906, 7 atmosfeer) en ijzeren dakgebint met dito panlatten. Vierkante eest van vijf bouwlagen en kap bestaande uit een ijzeren gebint waartussen betonnen platen. Rechthoekige muuropeningen; opmerkelijke gietijzeren muurankers. Technische infrastructuur: behouden koekbreker en ontstofmachine.

Auteurs: Demey, Anthony

Opschrift 'Brouwerij Capoen' is niet meer aanwezig boven de poortdoorgang.