Schuttershof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schuttershof

Beschrijving

Zogenaamd "Schuttershof". Hoeve met woonhuis en recentere stallen. Voorerf met siertuin. Woonhuis bestaande uit twee haakse vleugels, afgedekt door zadeldaken (mechanische pannen). Eerste vleugel van één bouwlaag en vier traveeën; na bominslag tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de buitenmuren van voor- en zijgevel heropgemetst. Korfboogdeur in kwarthol geprofileerde zandstenen omlijsting met gedateerde imposten (1653), sluitsteen met IHS monogram en ovale oculus als bekroning, zijn een nogal stijve reconstructie van het oorspronkelijke.

Achtergevel van zes traveeën met drie oorspronkelijke, getraliede zandstenen kruiskozijnen. Binnenin onder meer een kamer met behouden moer- en kinderbalken, en een kamer met laatgotische open haard met gedateerde zandstenen wangen (1653). Haakse vleugel van twee bouwlagen met gelardeerde trapgevel (8 treden + topstuk), en voorzien van een kruisen kloosterkozijn en voorts gewijzigde vensteropeningen. Gedichte steigergaten in de achtergevel. In laatstgenoemde rechthoekige deur in licht geprofileerde arduinen omlijsting met rechte waterlijst, in het eerste kwart van de 19de eeuw te dateren.

Auteurs: Demey, Anthony