erfgoedobject

Eeckelaert hofstede

bouwkundig element
ID
15316
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15316
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eeckelaert hofstede
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamde "Eeckelaert hofstede" uit het derde kwart van de 17de eeuw, bestaande uit woonhuis en ten zuiden ervan dwarsschuur. Erf met verzorgde siertuin. Woonhuis van het dubbelhuistype in traditionele baken zandsteenstijl van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen) met centraal getrapt dakvenster (3 treden + overhoeks topstuk). Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint en met zandstenen speklagen en hoekkettingen. Beluikte en getraliede kruiskozijnen, gevat onder een enkele ontlastingsboog van blauwe baksteen met belijnende, uitstekende platte laag. Korfboogdeur in kwarthol geprofileerde zandstenen omlijsting met versierde sluitsteen, imposten met dropjes en een gekorniste waterlijst; ovale oculus als bovenlicht. Erboven zandstenen cartouche met engelenkopje en centraal jaartal 1665. Steile zijpuntgevels met aandaken op schouderstukken; muurvlechtingen. Linkerzijgevel met twee kloosterkozijnen.

Links klein aanbouwsel (recent) van twee traveeën. Binnen: behouden rode vloertegels, open haarden, moerbalken op sloffen met eronder een engelenkopje van zandsteen (identiek aan de jaartalcartouche buiten). Zolder met rode brandvloer. Ten zuiden van het woonhuis: bakhuis en haaks erop grote bakstenen dwarsschuur onder zadeldak met brede overstek.

  • MAES W., De Anthonius Eeckelaerthofstede te Belsele-Waes, anno 1665, Belsele, 1975.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De hofstede heeft enige tijd (tot begin 1900) ook als dubbelwoning en herberg dienst gedaan, onder de naam 'Groene Boomgaard'.

Omstreeks 1980 werd de hofstede als landbouwuitbating stopgezet. In 1988-89 werd de hoeve integraal heropgebouwd naar origineel model. Daarbij werden enkele zaken hergebruikt, zoals de jaartalsteen, de bakstenen, en wellicht ook de moerbalken. De speklagen in het baksteenmetselwerk werden niet hernomen, de vensteropeningen zijn groter uitgevoerd enz. Door de heropbouw is de authenticiteit van deze hoeve niet bewaard.

  • Informatie verkregen van de heer Willy Maes (12 januari 2016).
  • Informatie verkregen van IOED Erfpunt (december 2020).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eeckelaert hofstede [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15316 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.