Mouterij Van Geeteruyen-Rogman

Beschrijving

Voormalige mouterij "Van Geeteruyen-Rogman", in 1885 opgericht door de familie Rogman en in 1975 stopgezet. Sindsdien in gebruik als meubelmagazijn. Vrij groot onderkelderd bakstenen gebouw van dertien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat), in het midden hoger uitgebouwd tot vierkante mouteest onder tentdak met centrale cilindrische schoorsteen met ijzeren schermkap en windwijzer met initialen V.G. Traveeën gemarkeerd door lisenen, bovenaan horizontaal met elkaar verbonden door een baksteenfries. Getraliede en getoogde of rechthoekige muuropeningen.

Tegen de achtergevels, nieuwe mouteest van 1931 en cilindrische bakstenen schoorsteen, mogelijk oorspronkelijk gebouwd voor de zogenaamde "stoombrouwerij" waarvan enkel nog een gedenksteen met brouwerssymbolen en inscriptie "Stoombrouwerij H. van GeeteruyenRogman" bewaard is.

Links naast het hoofdgebouw, aan de straat gelegen bakstenen torengebouw onder plat dak, van 1937 met op verschillende niveaus Archimedesschroeven en twee bewaarde builmolens, gesigneerd "Samain-Kicq, ESK. Constructeur, St.Servais-Namur". Gedenkstenen ingemetseld in de buitenmuren van de burelen: "Mr. Rogman Notaris, Me. Rogman Van den Bulcke, Melle. Clara Rogman, Mr. Ulric Rogman, Mr. Oswald Rogman,24 november 1885"; "Malterie Moderne 1931, Mr. Henri Van Geeteruyen et Mme. nee Clara Rogman, Mr. Gilbert Van Geeteruyen, Mlle. Simone Van Geeteruyen, Mr. Ulric Van Geeternyen, Mr. Fernand Van Geeteruyen, Mr. Romain Van Geeteruyen".

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

Bij de bouw van een supermarkt circa 1995 is het centrale gedeelte van het aan straatkant gelegen hoofdgebouw gesloopt voor het creëren van een doorgang naar de achterliggende parking.

• Informatie verkregen van IOED Erfpunt (december 2020).