Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis in 1861 gebouwd voor notaris Rogman-Van den Bulcke met twee haakse voorvleugels in decoratieve baksteenarchitectuur. Gekasseide voorkoer met centraal bloemperk en gietijzeren straathek.

Woonhuis van het dubbelhuistype, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen). Arduinen plint, puilijst en vensterboogomlijstingen. Blauwe baksteen decoratief aangewend in de vooruitspringende middentravee en hoekdammen, in friezen, borstweringen en losse motieven op de penanten. Sierankers. Begane grond met rechthoekige vleugeldeur en vensters; verdieping met getoogde vensters en centraal een rechthoekig balkon met smeedijzeren borstwering. Gevel beëindigd op een bepleisterd hoofdgestel bestaande uit een gelede architraaf, fries met panelen en gekorniste kroonlijst op consoles en in het midden gemarkeerd door een gebogen fronton met uurwerkplaat en klokje.

Links haakse vleugel van acht traveeën en twee bouwlagen met het woonhuis verbonden. Zelfde decoratieve uitwerking. De tweede en zesde travee zijn bekroond door een driehoekig pseudofronton. Getoogde muuropeningen, per travee gevat in een dito nis.

Rechts als tegenhanger gebouwd, slechts drie traveeën lang, doch overigens volkomen analoog, met centraal driehoekig fronton.

• S.N., Zo leefde Belsele, s.l., s.a.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

Twee erfgoedelementen uit de beschrijving van 1981 zijn niet meer aanwezig, namelijk het bloemenperk in de voortuin, en de vleugeldeur in het hoofdgebouw.

• Informatie verkregen van IOED Erfpunt (december 2020).