Bank van Waes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bank van Waes

Beschrijving

Neogotisch gebouw opgericht in 1881 als Bank van Waes naar ontwerp van architect Pieter Van Kerkhove. Bak- en natuurstenen gevels respectievelijk een grote puntgevel van drie traveeën met twee hoge bouwlagen en een lagere trapgevel van twee traveeën en drie bouwlagen onder afzonderlijke zadeldaken (leien). Puntgevel met natuurstenen onderbouw met getoogde, getraliede vensters en bakstenen bovenbouw met centrale natuurstenen erker en spitsboogvensters met drielobtracering in de boogvelden; sierankers; aflijnende hogers en bekronende kruisbloem. Trapgevel met getoogde poort op de begane grond en kruis- en bolkozijn in zogenaamd Brugse travee, met drielobtracering in de boogvelden van de bovenverdieping. Geveltop met korfboogfries met gesculpteerde roos.

• Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3684/900.

Auteurs: Demey, Anthony