Huis Pieter De Coninck

Beschrijving

Huis zogenaamd "Pieter De Coninck". Eclectisch rijhuis van twee ongelijke traveeën met drie bouwlagen en zadeldak (pannen) op een cartouche gedateerd 1902 en volgens archiefstukken naar ontwerp van architect Charles Nissens (Temse). Bakstenen voorgevel met overvloedige verwerking van natuursteen voor hoge plint, hoek- en negblokken, dorpels, aflijnende cordons. Gemarkeerd breed rechterzijrisaliet met bekronende schoudergevel met smeedijzeren sierstukken en overhoeks topstuk met buste (Pieter de Coninc). Zwaar omlijste rechthoekige vensters met versierde borstweringen en boogvelden (vernieuwde ramen). Hoge rondboogdeur onder waterlijst. Overkragende kroonlijst op versierde consoles en bekronend houten dakkapelletje onder leien tentdak met windhaan. Toegevoegde erker en garagepoort; vernieuwde aluminiumramen.

• Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3691/2073.

Auteurs: Demey, Anthony