Molen van Meeusen

Beschrijving

De Molen van Meeusen was een stenen schors- en korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), vermoedelijk opklimmend tot 1734. De molen verving een houten schorswindmolen die al in 1440 vermeld werd. In 1909 werd de molen uitgerust met een stoominrichting maar vijf jaar later, tijdens gevechten om het fort van Walem in 1914, verloor de molen twee wieken en de stoommachine werd in 1918 ook terug verwijderd. Nog eens tien jaar later, in 1928, werd de molen verbouwd tot woning. De stenen molenromp bleef bewaard en werd in de jaren 90 bekleed met leien. De molen vertoont een aantal Nederlandse kenmerken zoals het hellend dak en de lange schoren (gelegen dicht tegen het gevlucht).

• Stadsarchief Mechelen, Modern Archief, 1928, nummer 764.
  • HOLEMENS H. & LEMMENS P. 1987: Molens van Klein-Brabant, Mechelen en de Rupelstreek, Nieuwkerken, 47-48.
  • KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N2, Brussel - Turnhout.
  • KOCKEN M. 1982: Mechelen volgens van den Eynde, Mechelen, 168.
  • LEMMENS P. 1963: Molenoverzicht uit het arrondissement Mechelen van 1830 tot heden, Heemkundig handboekje voor de Antwerpse randgemeenten X.4, overdruk (1963, Borgerhout).

Auteurs: Plomteux, Greet; Vandeweghe, Evert