Klein Spinhuis en kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klein Spinhuis en kapel

Beschrijving

Klein Spinhuis, heden Home Avondvrede, bediend door de zusters van de Heilige Philippus Nerius (oorspronkelijk een congregatie uitmakend met de gelijknamige zusters van de Ankerstraat; zie Sint-Lucia). De gemeenschap werd gesticht voor 1770 door vier jonge dochters, spinneressen; zij vergrootten systematisch hun klooster, respectievelijk in 1770, 1785, 1837, 1839, 1840 en 1844. Pas in 1854 worden zij een godsdienstige orde door het van de bisschop van Gent ontvangen van de regel van de Heilige Philippus Nerius.

Heden moderne straatgebouwen waarachter ruime, neoromaanse kapel, volgens jaarsteen in 1875 gebouwd naar ontwerp van architect Justin Bruyenne (Doornik). Eénbeukige kapel van zes traveeën met halfcirkelvormige apsis en afgedekt door een zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien). Travee gemarkeerd door lisenen en geblokte baksteenfries; hoge rondboogvensters. Achter de apsis gebouwde lage cirkelvormige sacristie, eveneens met lisenen en rondboogvensters.

Heden uniform witgeschilderd interieur met donker geschilderde kruisribgewelven tussen vlakke gordelbogen.

• VAN RAEMDONCK J., Les hospices des orphelins et des orphelines, Sint-Niklaas, 1873, p. 46-47.

Auteurs: Demey, Anthony