Fabriek en bijhorende huisvesting

Industrie-ensemble met fabriek en bijhorende huisvesting.

Nijverheidstraat nummers 5 tot 43

Symmetrisch opgebouwde eenheidsbebouwing van twintig enkelhuisjes, elk van twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen en leien); eclectische stijl van 1904, zie datering gevelsteen op nummers 23-25. In spiegelbeeld uitgewerkte lijstgeveltjes met kleine varianten, in het midden en op het einde van de reeks verhoogd met dakvensters. Baksteen op arduinen plint, verlevendigd met gecementeerde banden en boogstenen, arduinen dorpels, sierelementen, spaarvelden en in contrasterend metselwerk aangebrachte geometrische motieven. Beëindiging met houten kroon- en tandlijst op bakstenen daklijst en consoles. Verschillend gevormde muuropeningen.

Nijverheidstraat nummer 45

Achter voornoemde huizenreeks gelegen bakstenen gebouwen van voormalige textielfabriek zogenaamd "Manufacture belge de textilose", heden Spaans clubhuis El Quijote, met aan straatzijde, monumentale bak- en natuurstenen poort met ijzeren hek, eveneens in eclectische stijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Deels bewaarde fabrieksgebouwen, onder meer voormalig bureau links, machinekamer onder zadeldak (nok loodrecht op de straat) achteraan, weef- en spinateliers onder zaagdak (nok parallel aan de straat) rechts.

• KADASTER ANTWERPEN, Mutatieregisters Mechelen, schetsen, 1905/19.
  • PROVINCIAAL ARCHIEF ANTWERPEN, Vergunningsplichtige Inrichtingen, Mechelen, dossier 447, 804.