Rusthuis Sint-Vincentius

Beschrijving

Rusthuis, zogenaamd "Sint- Vincentius", gegroeid uit de zogenaamde "armhuizekens" in 1774 door de familie Venneman aan de armendis geschonken en in 1791 ingericht als hospitaal en rusthuis voor ouden van dagen. In 1809 wordt een religieuze gemeenschap gesticht, de zogenaamde "Liefdedochters van de Verrezen Zaligmaker" (naar model van het Huis van Barmhartigheid te Gent) met als patroonheilige Vincentius a Paulo, om het bejaardenhuis te bedienen. Een echte kloosterregel werd pas in 1844 opgesteld (gewijzigde naam: "Zusters van de Heilige Vincentius a Paulo", sinds 1903 "Liefdezusters van de Verrezen Zaligmaker"). In 1815 werden de kleine huizen vervangen door grotere gebouwen, die uiteindelijk, sinds 1840 systematisch de plaats ruimden voor de huidige. Kapel gebouwd in 1826, met uitbreidingen in 1898 en 1906; gesloopt voor nieuwbouw in 1976. De beschreven gebouwen werden in 1980 eveneens gesloopt.

Straatgebouw van achtentwintig traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw. Baksteenbouw met verwerking van arduin voor lekdrempels, muurbanden, aanzet- en sluitstenen. Trapgevelbekroningen accentueren de eerste en tweede, de tiende, elfde en twaalfde, en de twintigste en eenentwintigse travee. Verdere ritmische markeringen door lisenen en rondboogfries. Licht verhoogde begane grond met steekboogramen; rondboogramen met houten waaier op de verdieping. Ingangsrisaliet van drie traveeën met bovenaan oculus en arduinen plaat met opschrift "Heilig Vincentiusgesticht". Op de borstweringen van de negende, tiende en twaalfde traveeën arduinen gedenkplaten met inscripties, respectievelijk "Liefdadige stichting Karel Mabille, 1906", "Liefdadige stichting Maria Georgius Fermont, 1893" Liefdadige stichting der gebroeders Cappon, 1892". Geveleinde met kroonlijst op modillons.

• BRUYNINCX G., Vincentius achterna; het avontuur der Liefdezusters van de Verrezen Zaligmaker, Sint-Niklaas 1810-1960, geschiedkundige schets, Sint-Niklaas, 1960.

Auteurs: Demey, Anthony