erfgoedobject

Meisjesschool Sint-Carolus

bouwkundig element
ID
15010
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15010

Juridische gevolgen

Beschrijving

Meisjesschool, zogenaamd Sint-Carolus, wegens overbevolking van het weeshuis in de Hofstraat (later in de R. Van Britsomstraat) bediend door de zusters jozefienen, in 1856 gesticht en gebouwd als weeshuis voor meisjes, door de Liefdezusters van de Verrezen Zaligmaker en de advocaat Karel Stoop. Sindsdien gestadige uitbreiding: in 1860 en 1862 nieuwe gebouwen voor jongens en voor een meisjespensionaat; in 1874 bouw neogotische kapel naar ontwerp van Eerwaarde Heer J. De Roubaix (klokkentorentje toegevoegd in 1908; volledige afbraak in 1970); 1892 oprichting huishoudschool; 1917 externaat voor lager en middelbaar onderwijs; 1956 afdeling kinderverzorging; 1957 afdeling verpleegaspiranten. Enkel de gebouwen aan de straatzijde zijn vermeldenswaard en bestaan uit een hoofdgebouw (nummer 2) met rechts drie uniforme burgerhuizen (nummers 4, 6, 8).

Hoofdgebouw met strakke neoclassicistische lijstgevel van twintig traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), op de twaalfde travee gemarkeerd door een risaliet met poort, beeldnis met patroonheilige en bekronend driehoekig fronton. Bakstenen gevel met arduinen plint en gecementeerde en witgeschilderde muurbanden, hoekkettingen, borstweringen, rechtstanden, aanzet- en sluitstenen. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels en houten rolluikkasten op de begane grond. In de zesde travee rechthoekige deur in geprofileerde arduinen omlijsting op neuten, met twee treden en ontlast door een getoogde strek; erboven arduinen plaat met inscriptie "Stichting Stoop-Zaman". Gevel beëindigd op houten kroonlijst met modillons.

Nummers 4, 6, 8. Drie burgerhuizen, samen tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Arduinen plint, lekdrempels en rechthoekig balkon in de vijfde travee. Parement van geglazuurde tegels met donkerkleurige muurbanden en fries. Rechthoekige deuren en vensters, laatstgenoemde met houten rolluikkasten op de begane grond. Houten kroonlijst op modillons.

  • BRUYNINCX G., Vincentius achterna; het avontuur der Liefdezusters van de Verrezen Zaligmaker, Sint-Niklaas 1810-1960, geschiedkundige schets, Sint-Niklaas, 1960, p. 47-56.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De drie burgerhuizen die zich oorspronkelijk rechts van het hoofdgebouw bevonden (Hospitaalstraat 4, 6 en 8), zijn gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meisjesschool Sint-Carolus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15010 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.