Winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelpand

Beschrijving

Groot winkelpand waarvan de bovenverdieping sinds 1929 uitgewerkt is in art-decostijl met neoclassicistische inslag, vermoedelijk naar ontwerp van architect Leander Waterschoot. Lijstgevel met simili-bekleding; elf traveeën en twee bouwlagen, sinds 1941 afgedekt door een mansardedak met zes zware dakkapellen met halfronde kroonlijst, naar ontwerp van architect Leander Waterschoot. Begane grond sinds 1954 uitgewerkt als open galerij. Licht vooruitspringende vijf middentraveeën en rechthoekige bovenvensters; bewaard houtwerk. Gevel beëindigd op gelede architraaf en gekorniste kroonlijst op uitgerekte trigliefconsoles; laatstgenoemde zijn over de fries met elkaar verbonden door guirlandes; onder elke console is een cartouche met strikken aangebracht.

• Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3721/5840.

Auteurs: Demey, Anthony