erfgoedobject

Hof te Voorde

bouwkundig element
ID
14889
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14889

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Voorde
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Hof te Voorde
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Omwald herenhuis, in 1930 gereconstrueerd met recuperatiemateriaal. Ter plaatse bestond de belangrijkste heerlijkheid van Sint-Pauwels met middeleeuws kasteel met negen torens, in 1263 gebouwd door Hector van den Voorde. Verwoest door de Hulstenaars in 1452, werd het in 1511 met vier torens herbouwd door Boudewijn de Neve en in 1540 hersteld en verfraaid door Jan de Neve, griffier en hoofdschepen van het Land van Waas. Na lange tijd onbewoond te zijn geweest, waren in 1679 de wallen voor de helft gedempt en de gebouwen in puin gevallen. De stenen werden onder meer hergebruikt in het neerhof van Voorde, het Recollettenklooster te Sint-Niklaas en het kasteel Blauwendael te Waasmunster. Het puin werd pas in 1788 vervangen door een nederig gebouw.

  • VAN MELE W., persoonlijke notities.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof te Voorde [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14889 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.