Parochiekerk Sint-Martinus

Historiek

Kerk met openluchtbeiaard aan zuidzijde omgeven door grasperk en omheiningsmuurtje, gelegen op een plein dat aangelegd werd na afbraak van de herberg "Den Engel" (1930). De kerk, in de onmiddellijke nabijheid van de Schelde, zou volgens de overlevering gesticht zijn in 910. Eertijds bestond ze uit een gotisch koor uit de 15de eeuw, hersteld in de 16de eeuw en een schip met westtoren van 1854. Nagenoeg volledig herbouwd in 1899-1904, naar ontwerp van architect Eugène Nève uit 1886. Herstel in 1938, 1947-48 en 1953 naar ontwerp van architect Cools.

Beschrijving

Heden, voornalmelijk neogotische driebeukige kruisbasiliek met ingebouwde westtoren en dakruiter (kruising); schip en zijbeuken van vier traveeën, transept van twee traveeën en koor van twee rechte travee met een driezijdige sluiting; twee zijkoren met vlakke sluiting waarnaast de sacristieëen. Baksteenbouw met schaars gebruik van natuursteen; leien bedaking. Vierkante westtoren van vier geledingen onder een leien spits, gemarkeerd door versneden steunberen en omlopende kordons, links halfronde traptoren. Geprofileerde rechthoekige poort met afgeronde bovenhoeken en een groot spitsboogvormig neogotisch bovenlicht, gelede dagkanten omgeven door een spitsboogvormige waterlijst. Hogerop meerlicht in zelfde stijl, drie spitsboogvormige nissen en dito galmgaten. Schip, zijbeuken en transept gemarkeerd door versneden steunberen; leien lessenaars- en zadeldaken met vorstkam en dakruiter; neogotische spitsboogvensters. Laat-gotisch bak- en zandstenen koor met afgeschuinde zandstenen sokkel, versneden steunberen, doorlopende kordons en spitsboogvensters in een zandstenen omlijsting.

Interieur

Opstand gekenmerkt door arcaden van geprofileerde bakstenen spitsbogen op zuilen met een polygonale sokkel en koolbladkapiteel; aansluitende halfzuiltjes met dito kapiteel vangen de gewelfribben op. Kruisribgewelven met sleutels en bakstenen gewelfvlakken; in de zijbeuken rusten de gewelfribben op consoles. Koor en zijkoren van elkaar gescheiden door twee spitsbogen en een zuil, beschilderde houten spitstongewelven met kruisrib.

Mobilair

Voornamelijk uit de 19de en de 20ste eeuw. Enkele schilderijen uit de 17de eeuw, preekstoel (eerste helft van de 19de eeuw) uit het Klein Seminarie van Mechelen of uit de kerk van Zomergem. Biechtstoel (midden 19de eeuw) afkomstig uit de kerk van Boom.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Burcht, Sint-Martinus, dossiers 2, 3, 4, 7.

Auteurs: Steyaert, Rita