Hoeve Jeanne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Jeanne

Beschrijving

L-vormige hoeve "Jeanne", zie opschrift op rechthoekig paneel in linker puntgevel, van 1913-1914. Heden buiten gebruik. Afgepaald weiland aan noordwestzijde. In functie van het meer noordoostelijk gelegen gesticht Joostens werd in 1904-1905 een kleine hoeve opgericht (nok parallel aan de straat) door de Burgerlijke Godshuizen van Antwerpen, naar ontwerp van Jaak Winters. In 1913-14 uitgebreid en verbouwd in zijn huidige vorm naar ontwerp van Ferdinand Dermond. De openbare aanbesteding had plaats op 19 februari 1913 en de plechtige opening op 21 mei 1914.

Gebouw van één bouwlaag onder overkragend zadeldak (mechanische pannen), jaartal 1913 op rechthoekig paneel in linker puntgevel. Zuidoostelijke vleugel (nok parallel aan de straat) met van links naar rechts woonhuis met bereidingskamers en provisiekamers - koestal - bergplaats - paardestal en koestal; haakse zuidwestelijke vleugel met van links naar rechts langsschuur en grote koestal voorzien van Polonceau-spant.

Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint. Gecementeerde banden, overkragende daken op houten consoles. Hoekvormend woonhuisgedeelte voorzien van puntgevels van twee bouwlagen. Zuidoostelijke voorgevel met twee risalieten onder puntgevels. Steekboogen rondboogvormige muuropeningen. Twee monumentale mestvaalten aan zuidwestzijde namelijk rechthoekige houten constructies op bakstenen sokkels en onder zadeldak (mechanische pannen).

• Archief Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn, Antwerpen, Foto's 7.2.-2--7.2.-10; 7.2.-56.7.2.-67.
  • Archief Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn, Antwerpen, Pl. 29/1-30;
  • S.N., 1914, Bestuur der burgerlijke godshuizen van Antwerpen. Bestuurlijk verslag over 1913, Antwerpen, p. 45.

Auteurs: Wylleman, Linda