Gemeentehuis van Halle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Halle

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, heden gemeentelijke bibliotheek. Eclectisch alleenstaand gebouw, van 1909 (zie deuromlijsting) naar ontwerp van Ernest Dieltiens. Ingeplant binnen verhoogd, ommuurd terrein met geplaveid parkeerterrein aan noordzijde. Openbare aanbesteding op 1 juli 1909. De werken begonnen op 13 september 1909 en werden voltooid op 5 oktober 1910.

Gebouw met vierkante plattegrond, bestaande uit twee haakse vleugels met trapgevels van twee bouwlagen onder zadeldaken (leien), ertussen ingangsgedeelte met vierkante toren van vier bouwlagen onder ingesnoerde spits met klokkenhuis onder naaldspits (leien). Bakstenen gebouw op arduinen plint met banden en kordonlijsten van natuursteen. Meestal pseudo-kruiskozijnen en spitsboogvormige muuropeningen. Witstenen gedenksteen rechts van de deur met opschrift: Gouverneur der provincie Graaf Baillet-Latour/ Burgemeester Baron E.V.J.C.M. de Borrekens/ Schepenen J. Van Hoof en J. Schoeters/ Sekretaris P.F. Croonen/ Bouwmeester E. Dieltiens/ Aannemer G. Van Beers.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Halle, dossier 2.

Auteurs: Wylleman, Linda