Parochiekerk Heilige Elisabeth van Hongarije en kerkhof

Beschrijving

Georiënteerde gotische kruisbasiliek ingeplant binnen ommuurd kerkhof. Een relikwie van de Heilige Elisabeth van Hongarije bevond zich sinds 1252 te Zoersel. Verheffing tot parochie met het patroonschap van de Heilige Elisabeth moet plaats hebben gehad tussen 1252 en 1308.

Historiek

Kapel in 1529 vervangen door een volwaardige gotische kerk opgetrokken uit Kempische baksteen. De toren dateert echter van circa 1480. Met uitzondering van de toren hersteld in de 17de eeuw. Schip voorzien van bovenlichten in de 17de eeuw. Zuidelijke sacristie dateert uit het eerste kwart van de 18de eeuw.

Herstel voegwerk in 1839 naar ontwerp van Ferdinand Berckmans. Naar ontwerp van Eugeen Gife werd in 1864 een noordelijke sacristie toegevoegd, torentrap binnen de toren geplaatst en toegangsdeur gewijzigd. In 1872 opnieuw naar ontwerp van Eugeen Gife volgende werken ondernomen: vervangen schaliën van noordelijke zijbeuk, wijzigen voorgevel door vergroten van deur en vensters namelijk plaatsen roos- en spitsboogvenster in omlijsting van Gobertangesteen. In 1880 werden cordons, vensterdorpels, dekstenen en zo meer vernieuwd en de gewelven hersteld. Naar ontwerp van Louis Gife werd de vergroting en herstelling van de kerk aanbesteed in 1903. Werken bestonden uit: bouwen doopkapel, vergroten zuidelijke sacristie, openmaken toren, verplaatsen torentrap en plaatsen nieuw oksaal, herstel schaliedaken, goten en dakruiter, vernieuwen van alle vensters, alsook openmaken van een aantal koorvensters, en plaatsen gotische traceringen naar voorbeeld van twee bewaarde traceringen in koor, verwijderen van het bepleisterd gewelf en plaatsen van het oorspronkelijk houten gewelf, verwijderen van de stucdecoratie uit de 18de eeuw.

Een beperkte aanbesteding voor de versteviging van de toren had plaats in 1906. Herstellingen in 1926-27 naar ontwerp van Frans Sel aan voegwerk, pinakels, schaliën en afdekking puntgevels.

Herstelling en reiniging naar ontwerp van A. Van Gastel tussen 22 oktober 1979 en 21 april 1981. De voorlopige oplevering van de werken had plaats op 11 juni 1981.

Beschrijving

Plattegrond ontvouwt een ingebouwde vierkante westtoren, driebeukig schip van drie traveeën met aan noordzijde driezijdige doopkapel, transept van één travee met vlakke sluiting, koor van één travee met driezijdige sluiting, vierkante sacristieën tussen transept en koor.

Bakstenen gebouw op bakstenen sokkel met afzaat van zandsteen. Gebruik van zandsteen voor hoekblokken bij toren en doopkapel, deur- en vensteromlijstingen van Gobertangesteen (?).

Westtoren van circa 1480; vier geledingen onder tentdak (leien) met enkele dakkapellen. Gebruikelijke hoekblokken van zandsteen, spitsboogdeur van 1872 in hol geprofileerde omlijsting van Gobertangesteen. Roosvenster en klein spitsboogvenster van 1872 in dito omlijsting van Gobertangesteen. Gekoppelde spitsboogvormige galmgaten, op cordonvormende druiplijsten, in bol geprofileerde bakstenen omlijsting met waterlijst

Schip, transept en koor, onder zadeldaken (leien), van 1529. Zijbeuken eveneens van 1529 onder lessenaarsdaken (leien); houten dakruiter onder klokvormig dak bekroond met kruis. Travee-indeling door middel van steunberen; transept met op elkaar gestelde steunberen eindigend op bakstenen pinakels; steunberen koor eveneens versierd met bakstenen pinakels. Koor en transept met overhoekse baksteenfries onder daklijsten. Puntgevels transepten met spitsboogvormige kleine nissen.

Metselaarstekens van gesinterde baksteen aan noordzijde kerk namelijk middenbeuk met kruis en ruit, noordgevel transept met hart, oostgevel transept met moeilijk leesbare datering 1529 en kruis, borstwering koor met kruis en hart.

Spitsboogvensters op cordonvormende onderdorpels, met gotische en neogotische traceringen. Bakstenen waterlijsten bij transepten en koor. westgevel zijbeuken met korfboogdeuren van 1903 in omlijsting van Gobertangesteen.

Aan noordgevel toren vijfzijdige doopkapel onder afgewolfd dak (leien), van 1903. Hoekblokken van zandsteen; spitsboogvensters met neogotische tracering op kordonvormende onderdorpels.

Vierkante sacristieën van twee bouwlagen onder lessenaarsdaken (leien); zuidelijke sacristie uit het eerste kwart van de 18de eeuw vergroot in 1903 zie bouwnaden en muurvlechtingen, en noordelijke van 1864. Zuidelijke sacristie met gedichte accoladeboogvormige nis, gesinterde bakstenen boogomlijsting. Noordelijke sacristie met overluifelde calvarie van witgeschilderd hout uit 16de en 19de eeuw. Getraliede kruisen bolkozijnen van arduin.

Interieur

Kruisbasiliek met bepleisterde en gebroken wit geschilderde muren. Schip met spitsbogige scheibogen met eenvoudige doorlopende profilering.

Travee-indeling door middel van afgeschuinde lisenen. Schip, transepten en koor met houten spitstongewelf van 1903, met gordelribben en kruisende ribben evenwijdig met de lengteas. Zijbeuken met kwarttongewelf. Bogen en casementen met geschilderde bloem- en bladmotieven. Toren met bepleisterd en beschilderd ribloos kruisgewelf. Zwartmarmeren tegelvloer met arduinen grafstenen in zijbeuken.

Beeldhouwwerk. Beelden in grijsgeschilderde terracotta of hout uit de 17de tot 18de eeuw, enkele op grijsgeschilderde consoles uit de 17de tot 18de eeuw.

Mobilair

Neogotisch hoofdaltaar van Jan Gerrits van 1906; zijportiekaltaren toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Heilige Blasius, van circa 1768 en expositietronen uit de 19de eeuw, gemarmerd hout, altaarstuk van het noordelijk zijaltaar Boodschap van de engel Gabriël aan Maria, en altaarstuk van zuidelijk zijaltaar Marteling van de Heilige Sebastiaan, van circa 1768, doek, Vlaamse School; preekstoel door Jacob Van der Neer, van 1768 in 1850 aangekocht van de Sint-Willibrorduskerk van Kasterlee; biechtstoel met rouwende engelenhermen, uit de tweede helft van de 17de eeuw, eik; arduinen doopvont uit de 15de eeuw met koperen deksel uit de 19de eeuw; drie glasramen van 1906.

Aan noordelijke buitengevel arduinen grafkruisen uit de 18de eeuw.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Zoersel, Sint-Elisabeth, dossiers 1, 3, 5, 6, 7, 7bis, 8, 9, 10, 12.
  • DONNET F. & VAN LEEMPUTTEN F., Kerk van H. Elisabeth van Hongarije te Zoersel, in Bulletin van het provinciaal comiteit van monumenten, dl. V., Antwerpen, 1904, p. 262-266, 270-275.
  • S.N., Rapport (de la) société pour la protection des sites et des monuments de la province d'Anvers, Antwerpen, 1905, p. 21-24, 41-42, 45-77.
  • S.N., Sint-Elisabethkerk, Heemkundige kring Zoersel, s.d.
  • THIJS A., let Sint-Elisabetstraatje van Zoersel, in Jaarboek 1981-82, Heemkundige kring Zoersel, p. 32-35.

Auteurs: Wylleman, Linda

Kerkhof

Ommuurd en beboomd kerkhof met graftekens van de 17de tot de 20ste eeuw.

Historiek

De kerk en het kerkhof staan aangeduid op de Ferrariskaart uit 1770-1777. Het is dan een vierhoekige site die ten noorden en oosten door omheiningsmuren wordt afgesloten van de straat en met bomenrijen in het zuiden en westen wordt afgezoomd. Een pad ontsluit het kerkhof ook nog aan het zuiden. Volgens de Atlas de buurtwegen uit 1840 is het kerkhof dan volledig ommuurd. De contouren van het kerkhof zijn sinds dan niet wezenlijk gewijzigd. In 1907 werden de omheiningsmuur, de lijnaanplant en het ijzeren hekken vernieuwd en nog in 1979-1981 werd langs de Kerkstraat op aanraden van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen een nieuwe rij lindenbomen aangeplant. Het kerkhof werd gesloten in 1982-1984 toen de nieuwe gemeentelijke begraafplaats werd aangelegd.

Omschrijving

Vandaag is het kerkhof omheind door een bakstenen omheiningsmuur met ezelrug, op verschillende plaatsen onderbroken door metalen hekken aan bakstenen hekpijlers. Op het kerkhof bevinden zich langs de noord-, west- en zuidgrens leibomen, langs de oostelijke grens groeien opgaande bomen. Tegen de noordelijk kerkgevel werd een witgeschilderde calvarie onder een luifel opgehangen.

In de kerk bleven verschillende met witte marmer ingelegde hardstenen grafzerken uit de 17de en 18de eeuw bewaard. Op het kerkhof liggen tegen de noordelijke kerkgevel eveneens verschillende vermoedelijk 17de-eeuwse hardstenen zerken. Wellicht zijn ze uit de kerk afkomstig.

Op het kerkhof staan drie natuurstenen 18de-eeuwse grafkruisen opgesteld. Ze zijn de oudst bewaarde graftekens in open lucht in Zoersel. Nog tot de Tweede Wereldoorlog waren de meeste graftekens immers opgetrokken uit hout zoals blijkt uit fotografisch materiaal uit die periode. Het hardstenen grafkruis voor Peeter Herremans dateert uit de eerste helft van de 18de eeuw. Het kruis is gedecoreerd met twee cirkels waarin respectievelijk een schedel en een ploeg staan afgebeeld. Het grafschrift luidt “Peeter Herremans stirft 26 juni 1722/ Ioanna De Poorter syne huyuvrouw/ stirf 28 ianuary 1738’. Het grafteken voor pastoor P.I. Parmans uit 1792 is in slechte staat. Het kruis heeft een omlopende lijst. Het grafschrift luidt “DOM/ hier/ leyt/ begra/ ven/ den eerw. heer P.I. Parmans/ onderpastoor dezer prochie/ oudt 36 jaeren sterf den/ J.I 9ber/ 1792/ Bidt/ voor/ deziel”. Het ongedateerde hardstenen grafkruis voor Franciscus Pullemans heeft afgeschuinde kanten. Het grafschrift luidt “DOM/ Hier rust Franciscus/ Pullemans/ RIP”.

Op het kerkhof bleven op enkele houten en metalen graftekens na, vooral hardstenen graftekens uit het interbellum en de naoorlogse periode (tot 1984) bewaard. Zowel het boomstamkruis (bijvoorbeeld Taeymans +1921) als de kruisvormige stèles met een graftuin en stèles met zerken komen er voor.  De meeste graftekens zijn vorm gegeven in sobere art deco (bijvoorbeeld Geudens-Janssens-Schrijvers; Gillis) en modernisme. Marbriet wordt sporadisch gebruikt voor de grafschriften. Applicaties in porselein en metaal zijn er spaarzaam toegepast (bijvoorbeeld priestergraf Gillis +1940). Voor de naoorlogse periodes bleven naast graftekens in blauwe hardsteen ook graftekens in leisteen, breuksteen, marmer, kunststeen en mozaïek bewaard. Sommige graftekens bevatten nog sporen van zwartschildering. Er bleef één gietijzeren kruis bewaard.

In 2006 werd er een onderzoek gedaan naar de korstmossen op het kerkhof. Er werden toen op dit ene kerkhof 150 verschillende soorten korstmossen ontdekt.

Het kerkhof werd bezocht in 2015.

• ARCHITECTENBUREAU ARAT, ANTHEA GROUP & INTRO CULTUUR EN MEDIA 2020: Beheersplan Begraafplaats Zoersel - Met inbegrip van de parochiekerk, Zoersel [online], https://id.erfgoed.net/plannen/1308 (geraadpleegd op 23 juli 2021).

Oorlogsgedenkteken

In de meer recente houten lambrisering ingewerkte witstenen gedenkplaat met piëta in neogotisch kader. Centraal zijn de namen van de tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde en bestorven weggevoerde parochianen weergegeven, onderaan met tekst 'Bidt voor die gesneuvelde helden'.