Parochiekerk Sint-Gummarus, school en zusterhuis

Beschrijving

Parochiekerk Sint-Gummarus. Eén geheel vormend met nummer 47, school en nummer 49, voormalig zusterhuis, later pastorie en nu gidsenlokaal, op hoek Kerkhoflei/Vrouwvlietstraat.

Historiek

Art-decogetint complex van 1925-1926 naar ontwerp van de architecten J. Huygh (Deurne) en S. Van Craen (Mechelen); in 1926 werd de kerk gewijd; in 1929 en 1952 werd de bestaande meisjesschool uitgebreid en in 1952, achteraan de speelplaats een jongensschool bijgebouwd, alles naar ontwerp van S. Van Craen; de bewaarschool dateert van 1965. De huidige pastorie (nummer 41) werd kort voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Het oorspronkelijk, symmetrisch opgevatte project met rechts van de kerk het zusterhuis modo pastorie, links een identieke pastorie modo schoolmeestershuis, werd niet uitgevoerd.

Beschrijving

Rechthoekige zaalkerk met schip van vijf traveeën en inkom- en koortravee, laatstgenoemde met ingebouwde apsis geflankeerd door bergplaats en sacristie; alles overdekkend schilddak met leipannen en opengewerkte campanile. Constructie van gewapend beton met afwerking in art deco: parement van rode klampsteen afgewisseld met gecementeerde gevelvlakken, een hoge plint van kiezelbeton, een keperboogvormig portaal, ornamenten als gestileerde bladeren, druiventrossen en korven; alleen aan de sacristievensters werd het oorspronkelijke glas in lood bewaard.

Interieur

Bepleisterd en beschilderd interieur gedomineerd door gedrukte spits- en keperbogen met name de overspanning van het schip, de koorapsis, de vensternissen en de doksaalopeningen. Boven het hoofdaltaar, monumentaal beeldhouwwerk (kunststof) met voorstelling van de Goede Herder, 1989, door W. Van Petegem (Diest). Kruisweg naar ontwerp van Jos Beeck. Doopkapel met octogonale arduinen doopvont, smeedijzeren hek in art deco, glas-in-loodramen.

Voormalig zusterhuis/pastorie en voormalige meisjesschool in gelijkaardige stijl. Typisch voor Huygh zijn de keperboogvormige inkom en nissen, alsook de buikige hoek- en deelzuiltjes aan de bovenvensters van het hoekhuis.

• Parochie-archief Sint-Gummarus.
  • PROVINCIAAL ARCHIEF ANTWERPEN, Scholen, Mechelen, Kerkhoflei, dossier 1.
  • STADSARCHIEF MECHELEN, Modern Archief, 1929, nr. 318.
  • CUYPERS J., Jef Huygh Antwerps architect (1885-1946), Eindverhandeling Architectuur 1976-1977, p. 87.
  • VERMOORTEL F., Mechelen, de memoires van een stad, Brugge, 1986, p. 105.

Auteurs: Plomteux, Greet