Boshuisje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boshuisje

Beschrijving

Boshuisje, eenvoudige kleine langgestrekte hoeve (nok parallel aan de straat) gebouwd tussen 1800 en 1820. Ingeplant op afgepaald en met gras begroeid domein aan zuidelijk - uiteinde Zoerselbos. Herberg, verkreeg bekendheid doordat Hendrik Consciënce hier inspiratie opdeed voor zijn roman De Loteling.

Rechthoekig gebouw met westelijke voorgevel van acht traveeën oorspronkelijk zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint. Onderkelderde zevende travee van de oostgevel met kelderopening voorzien van gekalkte rand en afweerkruis, opkamervenster onder dakrand. Westgevel: beluikte rechthoekige vensters met houten dorpels, rechthoekige deur met houten latei en gekalkte rand.

Stal- en schuurgedeelte met gewijzigde rechthoekige muuropeningen en in de 20ste eeuw aangebouwde twee laatste traveeën. Oostgevel met open aanbouwsel onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen). Enkele kleine rechthoekige venstertjes met houten latei; twee deuren met houten latei en gekalkte rand.

• CAUTEREELS L., De Loteling en het Boshuisje te Zoersel, in Zoerselbos. Driemaandelijks tijdschrift van "De Vrienden van het Boshuis en Zoerselbos", jaargang II, nummers 3-4, 1975, 13-21.
  • M.C., In onze Kempen. Het huisje van de Loteling, in Gazet van Antwerpen, jaargang LIV, nummer 251, 22 oktober 1947, 5.
  • M.C., Op het spoor van Consciënce in het Zoerselbos, in Zondagsvriend, weekblad, jaargang XV. nummer 44. 30 oktober 1947, 18-19.

Auteurs: Wylleman, Linda