't Schildershuizeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Schildershuizeke

Beschrijving

Genoemd naar de laatste permanente bewoner Fons Schilders. Kleine hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw ingeplant binnen omhaagd en ommuurd afdalend domein en heden verbouwd tot woning. Bestaande uit oorspronkelijk rechthoekig woonstalhuisje (nok parallel aan de straat) aan zuidzijde, en rechthoekige varkensstal (nok parallel aan de straat) aan noordzijde, ronde waterput met houten wip aan zuidzijde van het woonstalhuis. Zuidelijke voorgevel woonstalhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder mank zadeldak (noordzijde), (Vlaamse pannen).

Verankerde en gekalkte baksteenbouw op gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen met houten latei. Rechthoekige stalling van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Toestand 1977: gecementeerd en gekalkt bakstenen (?) gebouw, rechthoekige muuropeningen met houten latei. Heden hersteld in pseudo(?)-stijl- en regelwerk namelijk met houten stijlen en regels; zadeldak voorzien van Vlaamse pannen.

Auteurs: Wylleman, Linda