Kasteelhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteelhoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Domein Hovorst

Beschrijving

Langgestrekte kasteelhoeve ten zuiden van het kasteel; verankerde baksteenbouw van één à anderhalve bouwlaag onder overkragend zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen en leien) op houten modillons; oudere kern (zie gevelsteen 1690 in bovenlicht van de deur), doch grondig verbouwd en vernieuwd in de 20ste eeuw.

Bakstenen lijstgevels met rechthoekige muuropeningen; zuidgevel met vernieuwde beluikte bolkozijuen; deurtravee hoger opgaand met trapgeveltje (drie trappen): rondboogdeur met diamantkopimposten en -sleutel, ovaal bovenlicht met gevelsteen "1690". Eveneens rondboogdeur in noordgevel; voorts rechthoekige vensters, deuren en poorten.

Waterput met schommelpers ten noorden. Ten westen van de hoeve, bij de straat: portiershuisje (?) op vierkant grondplan onder schilddak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), uit de 19de eeuw. Beschilderde en verankerde baksteenbouw met gepikte plint, rechthoekige beluikte en betraliede muuropeningen.

Auteurs: Steyaert, Rita