Huis De Hemel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Hemel

• is aangeduid als beschermd monument Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Dorpskern Pulderbos

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Pulderbos

Beschrijving

Voormalige pastorie (sinds de 18de eeuw), voordien in handen van de Heer van Pulderbos; in de volksmond zogenaamd De Hemel, binnen dezelfde omgrachting liggen De Hel en Het Vagevuur (zie Ferrariskaart). Recent gerestaureerd en omwald herenhuis met oudere kern (17de eeuw ?), doch meermaals verbouwd (zie verbouwde en gedichte muuropeningen) onder meer in 1854-55 naar ontwerp van Joseph Schadde en in 1906 naar ontwerp van Louis Gife.

Inplanting in een mooie tuin toegankelijk via ijzeren hek, zeer recente rechthoekige uitbouw aan oostzijde; ten westen en ten oosten (straatzijde) lage bijgebouwen haaks op het woonhuis. Dubbelhuis van drie, drie en vier traveeën en twee bouwlagen onder twee evenwijdige zadeldaken (nok parallel aan de straat, leien), waarvan achterste geknikt aan noordzijde. Verankerde baksteenbouw met sporen van oudere kern: hoekstenen, negblokken en oude ontlastingsbogen (noord-, oost- en westgevel), resterende speklaag in het noordelijk gedeelte van de westgevel.

Fel verbouwde ontpleisterde zuidgevel met moderne rechthoekige beluikte vensters en een rechthoekige deur met bovenlicht in een vlakke hardstenen omlijsting. Oostgevel met muurvlechtingen (zuidelijk deel), rechthoekige deur en dito luik onder geprofileerde latei, rechthoekig getralied venster, rondboogluik waarboven takelsysteem en vele sporen van vroegere bouwfasen; noordelijk deel met recent aanbouwsel in aangepaste stijl + op de plaats van het vroegere pomphuis (zie ontwerp van Louis Gife van 1905). Noordelijke achtergevel met nieuwe rechthoekige beluikte vensters onder oudere ontlastingsbogen, laatstgenoemde accoladeboogvormig in eerste en laatste travee van begane grond. Nagenoeg blinde westgevel met vlechtingen in zuidelijke punt en vier rechthoekige luiken onder uitspringende latei in de top. Verder gedicht kloosterkozijn.

Aangepaste bakstenen bijgebouwen van drie + één travee en één bouwlaag onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). Vernieuwde kruiskozijnen, korfboogdeuren en -poort.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Pulderbos, Onze-Lieve-Vrouw, dossiers 2, 3, 4.

Auteurs: Steyaert, Rita