Parochiekerk Sint-Stefaan met kerkhof

Beschrijving

Gelegen op een plein met beuken en kastanjebomen, ommuurd kerkhof rond de kerk. Neogotische kerk van 1857-58 naar ontwerp van architect Eugeen Gife (zie gevelsteen), herstellingswerken in 1921 naar ontwerp van Frans Van Dijk, vergroot met twee zijbeuken in 1935-36 naar ontwerp van H. Alewaerts, hersteld na de Tweede Wereldoorlog, toren herbouwd naar ontwerp van Rie Haan. Driebeukige kruiskerk met ingebouwde westtoren; schip van drie traveeën, transept van één travee en koor van twee rechte traveeën en driezijdige sluiting, links en rechts van het koor rechthoekige sacristieën.

Bakstenen kerk met vierkante westtoren van vier geledingen onder leien zadeldaken; gevels geritmeerd door steunberen , spitsboogramen. Westzijde met gedrukte spitsboogdeur in geprofileerde hardstenen omlijsting. Sacristieën onder leien schilddaken, rechthoekig betraliede vensters en geprofileerde gedrukte spitsboogdeuren.

Bepleisterd en beschilderd interieur met spitsbogen op pijlers. Schip, transept en koor met doorlopende kruinrib. Middenbeuk en transept met spitstongewelf waarvan de traveeën aangegeven worden door geprofileerde lijsten op consooltjes. Latere zijbeuken met kruisribgewelven en spitse gordelbogen. Viering met spits kruisgewelf waarvan de geprofileerde lijsten eindigen op consooltjes met bloemmotief. Spitstongewelf en straalgewelf in koor, markerende geprofileerde lijsten met decoratieve sleutels en consooltjes met bloemmotieven.

Neogotisch mobilair.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Massenhoven, Sint-Stefanus, dossiers 1, 4, 5, 7, 11.
  • JANSSENS R., Eugene Gife 1819-1890. Provinciaal bouwmeester te Antwerpen. Een studie van zijn kerkelijke bouwkunst, Licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 1980-81, p. 195-214.

Auteurs: Steyaert, Rita

Kerkhof

Ommuurd kerkhof met een geheel aan graftekens van de jaren 1950 tot de jaren 1980.

Historiek

Het vierhoekige kerkhof van Massenhoven was volgens de laat-18de-eeuwse Ferrariskaart ten noorden, westen en zuiden omheind met een bomenhaag. Ten oosten, ter hoogte van de straat was er geen omheining. Het oppervlak van het kerkhof is tot vandaag niet wezenlijk gewijzigd. Een postkaart uit 1958 toont het kerkhof vanuit het zuidoosten. Het kerkhof is dan met een bakstenen muur omheind, met gras begroeid en heeft een omlopend pad uit zand. Slechts een paar houten en natuurstenen graftekens staan langs de muur opgesteld terwijl de rest van het kerkhof leeg is.

Beschrijving

Vandaag met een bakstenen muur omheind kerkhof. Op het kerkhof staan enkele in vorm gesnoeide eeuwig groene struiken en recenter aangelegde hagen en perken. Het kerkhof geeft een beeld van de naoorlogse aanleg in rijtjes, de modernistische vormentaal en materialenrijkdom tot ongeveer 1980. Er komen zowel graftekens voor in hardsteen, kunststeen, marmer, graniet, leisteen, mozaïek als natuursteen. Tekstplaten zijn vaak uitgevoerd in zwarte marbriet en porseleinen applicaties zijn aangebracht op de graftekens. Funeraire symboliek komt zelden voor en beperkt zich tot palmtakken en rozen. Een aantal grafzerken vertoont nog sporen van zwartschildering.

Het terreinonderzoek vond plaats in 2015.

Oorlogsgedenkteken