Pastorie Sint-Amelbergaparochie

Beschrijving

Voormalige pastorie, sinds 1873 dekenij, oorspronkelijke hoeve zogenaamd Den Wildeman, zijnde het laag gedeelte, pastorie sinds 1664; in het derde kwart van de 18de eeuw (zie bisschoppelijke toelating van 1759) vergroot met hoger diephuis ten westen; hersteld in 1803, ontpleisterd en gerestaureerd in 1974 en volgende.

Dubbelhuis samengesteld uit lijstgevel van vijf traveeën onder zadeldak (roofing, nok parallel aan de straat) en trapgevel (negen trappen) van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (roofing, nok loodrecht op de straat). Verankerde baksteenbouw op een beschilderde gecementeerde plint. Trapgevel gemarkeerd door speklagen, negblokken en gekoppelde ontlastingsbogen wijzend op vroegere kruiskozijnen; in top rechthoekig venster onder uitspringende latei, gedicht rechthoekig luik en steigergat. Verder vernieuwde en beluikte rechthoekige vensters met arduinen latei en dito lekdrempel. Rechthoekige deur met bovenlicht in vijfde travee. Achter- en zijgevels met vernieuwde rechthoekige muuropeningen. Zuidelijke tuitgevel met muurvlechtingen op schouderstukken, aansluitend aanbouwsel onder lessenaarsdak (roofing).

Auteurs: Steyaert, Rita