Geesthoeve Ter Eeckle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Geesthoeve Ter Eeckle

Beschrijving

Reeds in de 15de eeuw vernoemde eigendom van de Heilige Geesttafel van de Sint-Pieter en Paulusparochie te Mechelen, voorloper van het huidige O.C.M.W. (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn).

Recent gerestaureerde hoeve, in kern opklimmend tot de 18de eeuw; woonstalhuis van zeven traveeën met haaks uitgebouwde opkamer onder afgewolfd, vernieuwd pannen zadeldak, volgens literatuur met 17de-eeuwse kern. Bakstenen, gedecapeerde en heropgevoegde gevels met zichtbare ankers; grotendeels (ver)nieuw(d)e muuropeningen. Parallel wagenhuis met drie rondbogen opklimmend tot het tweede of derde kwart van de 18de eeuw. Aansluitende tweebeukige langsschuur van vier traveeën opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw.

• ARREN P., Van kasteel naar kasteel, dl. V, Kapellen, 1993, p. 228-233.
  • VAN DEN BULCK G. en STERCKX K., Kauwendaal domein aan de rand van Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, 1979, p. 32-41.

Auteurs: Plomteux, Greet