Kasteel Bautersemhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Bautersemhof

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Domein Bautersemhof

Beschrijving

Voormalig cijnshof van Bautersem, gelegen in een prachtig park (zie Ferrariskaart), met vogelreservaat, dubbele 8-vormige omgrachting met een honderdjarige ceder voor het kasteel. Oorspronkelijk (13de eeuw) omheinde hoeve, genoemd naar het geslacht van Bautersem waarvan Hendrik IV van Bautersem reeds in 1270 vermeld wordt als heer van Zandhoven. In de 17de eeuw verbouwd tot hof van plaisantie; 19de-eeuwse verbouwingen onder meer aanbouwsel aan oost- en westzijde, zuidgevel en dak.

Toegang via een brug en bakstenen rondboogdoorgang met sluitsteen en imposten ten oosten en ten westen geflankeerd door verankerde en beschilderde bakstenen dienstgebouwen onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat), uit de tweede helft van de 18de eeuw of begin 19de eeuw (?), rechthoekige en getoogde muuropeningen.

Landhuis op rechthoekig grondplan, oorspronkelijk vier (gelijkvloers) en vijf + twee traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak (19de eeuw, nok parallel aan de straat) waarop een dakruitertje met klok; heden geflankeerd door 19de-eeuwse aanbouwsels van één + één travee onder haakse schilddaken. Bakstenen lijstgevels, ontpleisterd in 1967, op een natuurstenen plint. Verankerde noordelijke voorgevel gemarkeerd door speklagen, steigergaten en hoekblokken, laatstgenoemde tussen eerste en tweede, zesde en zevende travee. Vernieuwde rechthoekige beluikte vensters, rechthoekige deur met sierlijke waaier in een hardstenen omlijsting, vierkante sluitsteen en imposten.

Auteurs: Steyaert, Rita