Rentmeesterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rentmeesterswoning

• is aangeduid als beschermd monument Rentmeesterswoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Loenhout

Beschrijving

Rentmeesterswoning van kasteel Montens, omgeven door prachtige omhaagde tuin; twee oude koperbeuken staan links en rechts van de voorgevel. Woonhuis met haakse bijgebouwen, 1786 gedateerd door middel van gesinterde steen in de oostgevel van de annexen.

Classicistisch dubbelhuis van vijf en één travee en twee bouwlagen onder schilddak (leien, nok parallel aan de straat). Bepleisterde, beschilderde en verankerde lijstgevels met rechthoekige beluikte vensters op de begane grond, vierkante in vlakke omlijsting op de verdieping; boven de holronde daklijst segmentbogige dakkapel in geprofileerde omlijsting; spiegelboogdeur met vierkant bovenlicht in omlopende hardstenen omlijsting op neuten.

Tegen de achtergevel kleine uitbouw onder lessenaarsdak (pannen) en haakse uitbouw aansluitend bij de iets lagere schuur: dwarsschuur van vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen); verankerde baksteenbouw met korfboogvormige poorten en deuren; rechthoekige en segmentboogvensters, eerst geneoemde in houten omlijsting.

Auteurs: Plomteux, Greet