Brouwershuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis

• is aangeduid als beschermd monument Brouwershuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Loenhout

Beschrijving

Dorpswoning in de schaduw van een rij lindebomen, vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (kunstleien) met lager later aangebouwd wagenhuis en haakse stallingen. Te dateren in de 18de eeuw.

Verankerde en gekalkte bakstenen lijstgevel op gepikte plint met spitse keldervenstertjes onder de opkamer; beëindiging met houten daklijst op dito consoles alternerend met tandfries. Zijpuntgevels met aandak en vlechtingen. Rechthoekige beluikte vensters in beschilderde omlijsting van natuursteen. Steekboogdeur in geprofileerde hardstenen omlijsting met schelpvormige sleutel en neuten; prachtige smeedijzeren waaier met brouwersemblemen. De vroegere brouwersput werd gedicht.

Auteurs: Plomteux, Greet