Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Paulus

Beschrijving

Kruisbasiliek omgeven door grasveld en bloemperken, voorheen kerkhof, Heilig Hartbeeld en monument voor de gesneuvelden van 1914-18.

Historiek

Laatgotische kerk gebouwd circa 1525 - de toren zou reeds dateren van voor 1485 - en gerestaureerd in 1756; herstellingswerken uitgevoerd in 1853, 1866, 1885, 1923, 1928, 1935; in 1940 ondergingen gebouw en mobilair zware schade; herstellingswerken werden uitgevoerd in 1949-51.

Beshrijving

Kruisbasiliek met driebeukig schip van vijf traveeën, transeptarmen en koor beide van één travee en driezijdige sluiting, zijkapellen in de oksels en ingebouwde westtoren. Afdekking met leien zadelen lessenaarsdaken en dakruiter op de kruising. Baksteenmetselwerk met speklagen van witte natuursteen; versneden steunberen, deels met bijkomende overhoekse contreforten en pinakels; spitsboogvensters met maaswerk in koor en transept; vervlochten boognissen boven de plint van laatstgenoemde.

Vroeggotische vierkante toren van drie geledingen en polygonale ingesnoerde spits (volledig vernieuwd) geflankeerd door dubbel versneden en verankerde steunberen met schaarse hoekstenen. Westelijke korfboogdeur en oculus begrepen in spitsbogige nis, hierboven gevelsteen met jaartal 1756, zie vernieuwingen in die periode.

Interieur

Bepleisterd en witgeschilderd met spitsbogenarcades op zeilen met polygonale sokkel en dito kapiteel; spitsbogige bovenlichten; overkluizing met spits houten tongewelf verstevigd met trekbalken.

Mobilair

Het oorspronkelijk mobilair werd vrijwel volledig vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de zuidelijke zijkapel: houten retabel van Sint-Quirinus toegeschreven aan Jan van Velthoven, 1545, gerestaureerd door Van Arendonck, 1863 (?), J.B. De Boeck en J.B. Van Wint, 1867 en De Roeck, 1906-08; overgebracht van de Sint-Quirinuskapel in 1905. Albasten, deels gepolychromeerd reliëf met Sint-Joris, door de Engelsman Nottingham, eerste helft van de 15de eeuw; eiken beeld van Sint-Adrianus, 16de eeuw; houten Christus aan het kruis, 17de eeuw. Recente glasramen door F. Crickx.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Loenhout Sint-Petrus en Sint-Paulus, dossiers 1, 2, 6, 8, 10, 14, 16, 19.

Auteurs: Plomteux, Greet