Parochiekerk Sint-Jozef-Gooreind met kerkhof

Beschrijving

Kerk van 1936-39 naar ontwerp van architect Jef Huygh (gedenksteen met opschrift "17 oktober 1937" in zuidgevel). Gebouwd ter vervanging van een kleinere kerk van 1866-69 naar ontwerp van architect Eugeen Gife. Vrijstaand gebouw omringd door kerkhof.

Noordzuid-georiënteerde kruiskerk met driebeukig schip van drie traveeën met zijkapellen, ondiep transept en koor met halfronde sluiting; half ingebouwde westtoren. Geblokte baksteenbouw onder leien bedaking; verhoogde kruisbeuk met dakruiter. Markerende steunberen en spitsboogvensters.

Auteurs: Plomteux, Greet

Kerkhof

Omhaagd kerkhof met voornamelijk graftekens uit het interbellum en naoorlogse periode.

Achter de kerk gelegen omhaagd kerkhof, vermoedelijk samen met de kerk ontstaan. Het kerkhof is van zuidoost naar noordwest in twee gedeeld door een recht pad dat met kegelvormige topiary afgeboord is. Verspreid over het kerkhof zijn in vorm gesnoeide buxus en hulst aanwezig.

De bewaard gebleven graftekens dateren voornamelijk uit het interbellum en de naoorlogse periode, zijn vormgegeven in art deco en modernisme en zijn opgetrokken uit hardsteen, mozaïek, leisteen, kunststeen en graniet. Tot de opmerkelijke graftekens behoren zeker de graftekens in art deco voor de familie Aernouts-Haest (+1936), gekenmerkt door een getrapte stèle met twee kruisen en porseleinfoto's en van de familie Janssens (+1922) in kunststeen.

Op het kerkhof twee graven van soldaten die sneuvelden tijdens de bevrijding van Wuustwezel in 1944. Hun graf is gemarkeerd door de typische natuurstenen stèles van de Commonwealth War Graves Commission.

Ten noordoosten van de kerk ligt het grote hardstenen grafteken in eclecticisme voor de familie Verellen-Becquaert in een ruime met grafpaaltjes en kettingen omheinde graftuin. Het grafteken werd vermoedelijk opgetrokken in 1916 of 1917 naar een ontwerp van Eduard Dobbeleers uit Antwerpen en uitgevoerd door Ph. Vermeulen uit Deurne. De constructie bestaat uit een zerk met stèle. Het centrale deel van de zerk is verhoogd, licht gebogen en helt af naar de voorzijde. In hoogreliëf werd het grafschrift aangebracht. De zerk is omringd door vier vrijstaande geriemde paaltjes. Twee gelijkaardige paaltjes maken onderdeel uit van de stèle. De stèle is gedecoreerd met een kruis opgesteld voor een cirkelmotief en ingeschreven in een segmentboogvormige nis met pilasters. Het kopstuk dat geïnspireerd is op een fries en uitloopt op kruisen, draagt met portretmedaillion van Theophile Verellen (+1916). Het grafschrift werd bevestigd op de rugzijde van de stèle die gelijkaardig aan de voorzijde is vormgegeven. Voor het grafteken ligt een hardstenen afdekplaat van de grafkelder. In de graftuin ligt nog een tweede toegang tot een grafkelder en een licht hellende zerk voor andere leden van de familie Verellen-Vansinia.

Het plaatsbezoek vond plaats in 2016.