Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

Beschrijving

Vrijstaande pastorie op voormalig omwald erf met boomgaard; de grachten zijn heden gedempt. Dubbelhuis in classicistische stijl gedateerd 1738 door middel van muurankers; vijf traveeën twee bouwlagen en schilddak (leien, nok parallel aan de straat) waarin dakkapel in houten omlijsting met driehoekig fronton, bekronend kruis en rondboogvenster, toegevoegd in 1883.

Gedecapeerde bakstenen lijstgevel op bepleisterde plint, versierd met witgeschilderde speklagen. Rechthoekige vensters in dito omlijsting met uitgeholde dagkanten; onderdorpels en lateien van arduin onder ontlastingsboog met sleutel en hoekblokken. Rondboogdeur in hardstenen omlijsting met sleutel, imposten en gestrekte gekorniste waterlijst. Vrijwel identieke achtergevel doch zonder speklagen; vensteromlijstingen met oren en neuten en bakstenen ingangsomlijsting bekroond met rondboogvenster (verbouwing?).

Aan oostzijde: langgestrekt bijgebouw met gecementeerde voorgevel van drie traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen); rechthoekige deur en dito getraliede vensters; de bakstenen achterbouw (voormalige paardenstal-koetshuis?) onder pannen zadeldak met verschillende hoge schouwen (?); de oorspronkelijke boogvormige muuropeningen werden gewijzigd of gedicht.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Wuustwezel, Onze-Lieve-Vrouw.

Auteurs: Plomteux, Greet