Conciërgewoning en stallingen van kasteel Verellen

Beschrijving

Voormalige afhankelijkheid van het kasteel van Verellen (inmiddels gesloopt) bestaande uit een conciërgewoning en stallingen ten noorden; te dateren in het vierde kwart van de 19de eeuw of eerste kwart van de 20ste eeuw.

Woonhuis van vier traveeën (straatzijde) en één bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (mechanische pannen, nokrichting parallel aan de straat) met versierde nokpannen en dakkapellen. Baksteenbouw met kleurige dito banden, speklagen, omlijstingen, panelen. Erfzijde met verhoogde uitbouw onder leien naaldspits naast voormalige, heden gedichte rondboognis (berging voor koets? auto?). Diverse boogvormige muuropeningen, aan straatzijde ondergebracht in verdiepte muurvlakken, aan erfzijde beluikt; polygonale erker aan westzijde.

Bakstenen stallen en schuur onder verhoogd zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat). Getrapte zuidelijke zijpuntgevel met topstukken; noordelijke zijpuntgevel met initialen CVB en dateringen 1865 en 1875.

Auteurs: Plomteux, Greet