Hof Ternessen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof Ternessen

Beschrijving

Resten van het zogenaamd Hof Ternessen gelegen in de schilderachtige Schijnvallei, ten noorden van de autosnelweg. Het kasteel (gesloopt in 1943) zou begin 17de eeuw gebouwd zijn door Pedro Vermoelen, herbouwd in 1775 door de toenmalige eigenaar Jacobus de Cornelissen. Van het kasteel zelf resten alleen de grondvesten; enkele bijgebouwen bleven bewaard, heden opgeknapt en ingericht als golfclub.

Aangepaste gebouwen (onder meer vroegere stalling en schuur) van één bouwlaag onder afgewolfde zadeldaken met kern uit de 18de eeuw; meestal vernieuwde rechthoekige muuropeningen. Hoofdgebouw met licht risaliet (zuidzijde) waarin drie rondboogvensters.

Ten noorden: huidige cafetaria, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat), rechthoekige muuropeningen deels van circa 1900, deels recent. Ingangstravee (westzijde) met sierlijke houten luifel van circa 1900. Ten zuidwesten niet meer gebruikte inrijpoort: geblokte pijlers met vleugel- en topstukken waartussen ijzeren poort.

• SLEDSENS A., Wommelgem vroeger en nu, s.l., 1962, p. 78-79.

Auteurs: Steyaert, Rita