Hof Sompeken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof Sompeken

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hof Sompeken met omgeving

Hoeve met dubbele omwalling, gelegen in landbouwgebied ten noorden van de autosnelweg E34/E313.

Oorspronkelijk een versterkte hoeve waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 15de eeuw, talrijke veranderingen in loop der tijden. Ten zuiden bakstenen rondboogpoort met hardstenen sleutel, imposten en neuten gerestaureerd in 1969-70.

Binnen de beide omwallingen L-vormige boerderij met erf; toegankelijk via bakstenen rondboogbrug met datering 1877 (ankers) op balustrade. Toegangspoort in de zuidvleugel bestaande uit koetshuis (westen) en schuur onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat). Verankerde bakstenen zuidgevel met sporen van gedichte rechthoekige vensters: natuurstenen negblokken en drempels, nieuwe muuropeningen. Kwarthol geprofileerde en beschilderde korfboogpoort onder omlopende waterlijst met gestrekte uiteinden, negblokken.

Koetshuis met in beschilderde noordgevel gedichte rondboogpoorten met sleutels en imposten in vlakke rechthoekige omlijsting.

Bredere beschilderde langsschuur verbouwd in de 16de eeuw, vier traveeën gemarkeerd door pilasters; rechthoekige muuropeningen.

Ten westen, haaks op koetshuis: woonstalhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op straat); verankerde en beschilderde oostelijke lijstgevel met gewijzigde muuropeningen, korfboogvormig deurtje.

Tussen de twee omwallingen bevinden zich nog twee boerderijen, respectievelijk de nummers 10 en 14 en ten oosten een rechthoekig bakstenen bakhuis onder pannen zadeldak (nok loodrecht op straat).

Nummer 10

Gelegen bij de binnenomwalling (ten zuidwesten). Sterk verbouwd, verankerd en beschilderd woonstalhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat). Sporen van vakwerkbouw in de achtergevel. Westelijke zijgevel met opkamervenster en rechthoekige luiken. Overblijfsel van de oude schuur ten oosten van woonhuis, schilddak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat).

Nummer 14

Boerderij ten oosten van de ingangspoort, langs de buitenomwalling. Woonstalhuis onder zadeldak (riet, nok parallel aan de straat) en vervallen houten schuur (ten noorden) onder schilddak (riet, nok loodrecht op straat). Verankerd bakstenen woonhuis van drie traveeën met sporen van balken, laatstgenoemde waarschijnlijk wijzend op de oorspronkelijke vakwerkbouw. Rechthoekige muuropeningen, betraliede en beluikte vensters. Houten wip ten zuiden.

• SLEDSENS A., Wommelgem vroeger en nu, s.l., 1962, P. 69.

Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

De voormalige schuur bij de hoeve met huisnummer 10 is niet langer bewaard. Tussen het moment van inventarisatie en bescherming, respectievelijk in 1985 en 1994, werd op de locatie van de schuur een nieuwbouwvilla gebouwd, aansluitend bij de kern van het voormalige woonstalhuis.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 1979-1990 en 2000-2003, Wommelgem, Oelegemsteenweg 10 [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 28 juni 2022).