Herberg, later pastorie Sint-Petrus en Paulusparochie

Beschrijving

Vroegere herberg Den Roeff, sinds 1835 pastorie van de Sint-Petrus en Paulusparochie. Neoclassicistisch rijhuis met 18de-eeuwse kern, vergroot met bovenverdieping in 1846 naar ontwerp van architect Mertens; meermaals hersteld onder meer na de Tweede Wereldoorlog.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, flankerende lagere zijtravee, leien zadeldak (nok parallel aan de straat). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekig vensters. Rechthoekige deur in een smalle hardstenen omlijsting met dunne imposten en gestrekte waterlijst.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Wommelgem, Sint-Petrus en Paulus, dossiers 1, 2, 5, 6, 7, 9 en 10.
  • SLEDSENS A., Wommelgem vroeger en nu, s.l., 1962, p. 56.

Auteurs: Steyaert, Rita