Hofke Moons

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hofke Moons

• is aangeduid als beschermd monument Hofke Moons

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hofke Moons met omgeving

Beschrijving

Omwald goed met mooie omhaagde tuin en koetshuis (ten noordoosten) gelegen nabij de dorpskern en genoemd naar een vroegere eigenaar J. Moons, burgemeester van Wommelgem in het derde kwart van de 19de eeuw. Opklimmend tot 1625 (volgens muurankers), aangepast in de 18de en 19de eeuw. Rechthoekig omgracht en beboomd goed toegankelijk via een brug aan de oostzijde, L-vormig woonhuis ten westen en koetshuis aan noordkant.

Nagenoeg rechthoekig woonhuis bestaande uit twee haakse vleugels van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken onder meer manke (mechanische en Vlaamse pannen). Ontpleisterde verankerde bakstenen zuidelijke en oostelijke lijstgevels op een arduinen plint, zuidoostelijke hoek gemarkeerd door hoekstenen. Rechthoekige beluikte vensters met arduinen dorpels. In oostelijke voorgevel rondboogdeur met negblokken. Noordelijke en westelijke tuitgevels met vlechtingen en rechthoekige muuropeningen. Westgevel gedateerd 1625 (muurankers); beluikte kloosterkozijnen en rechthoekige vensters onder uitspringende latei, negblokken.

Aan noordoostzijde: bakstenen koetshuis van zes + twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de voorgevel). Noordoostelijke hoek gemarkeerd door ronde hoektoren met licht uitkragende bovenverdieping en ingesnoerde leien spits. Zuidgevel met getoogde blinde vensters, deuren en poorten, waarschijnlijk een 19de-eeuwse aanpassing. Oostgevel: tuitgevel met vlechtingen; (recente) spitsboogramen.

• SLEDSENS A., Wommelgem vroeger en nu, S.l., 1962, p. 87-88.

Auteurs: Steyaert, Rita