Kasteeldomein Withof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Withof

Beschrijving

Reeds vermeld als hoeve in 1481; circa 1625 als vervallen speelhuis opgekocht door ridder Van Halmale die het in de periode 1626-45 tot een kasteeltje liet verbouwen, zie gevelsteen met inscriptie AN° 1635 in zuidgevel, vermoedelijk de aanzet van de voormalige toren. Circa 1730 werd de tuin aangelegd met onder meer een kunstmatige heuvel zogenaamd "Parnassusberg" en de omliggende heide ontgonnen en bebost. In 1833 kreeg het kasteel waarschijnlijk zijn huidig uitzicht, zie gedenksteen in tuin met opschrift "M.C.H.H. & V.C.M.J. Ullens 1833". Heden is het ingericht als rust- en herstellingsoord.

Driehoekig omwaterd en deels ommuurd domein met park; in de zuidoostelijke hoek, tegen de gracht aan ligt het hoofdgebouw, meer in het midden koetshuis, stal en kapel. Smeedijzeren toegangspoort russen geblokte pilaster van arduin met siervaas.

Rechthoekig kasteeltje van zes en vier traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder schilddak (golfplaten, nok parallel aan de straat) en plat dak in laat-classicistische stijl, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Beraapte, beschilderde lijstgevels met rechthoekige vensters, op de eerste bouwlaag beluikt. Beëindiging met gelede architraaf, vlak fries en houten kroonlijst op klossen.

Interieur: neorenaissance-salon met jaartal 1635 in schouw en balksloffen.

Bakstenen koetshuis van vijf en drie traveeën onder schilddak (kunstleien, nok loodrecht op het kasteel) uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Zuidgevel met rondbogige muuropeningen. Parallel hiermee: bakstenen stallingen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op het kasteel); tussen koetshuis en stallingen, ommuurd erf met poort tussen geblokte pilasters van arduin, voorzien van 17de-eeuwse steenmerken (recuperatiemateriaal ?), jaartal 1847 en bolornamenten. Voormalig bakstenen kapelletje op rechthoekige plattegrond onder complex rieten dak met vierkant torentje, te dateren circa 1900. Spitsboogvensters en -deur met ruitvormige ijzeren roedeverdeling.

• S.N., Bulletin du 4 juillet. Château "het Withof à Schooten, in Recueil des bulletins de la propriété publié par le Journal l'Escaut d'Anvers pendant le cours de l'année 1875, jaargang VII, p. 70-73.

Auteurs: Plomteux, Greet

Hovenierswoning