erfgoedobject

Boerenwoning herenboerderij Withof

bouwkundig element
ID
14413
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14413

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige herenboerderij afhangend van kasteel Withof; opklimmend tot de 17de eeuw (zie open haard woonhuis en inscripties schuur) doch vrijwel volledig herbouwd in 1804 (zie gevelsteen) en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bestaande uit verschillende grote gebouwen, namelijk woonstalhuis met langsschuur en wagenhuis aan de noordoostzijde, bediendenwoning en bakhuis aan de zuidwestzijde en grote vrijstaande stallingen aan de zuidoostzijde. Omgevende velden en weiland.

Woonstalhuis op T-vormige plattegrond, voorbouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (leien, nokken loodrecht op en parallel aan de straat); dakvenster onder zadeldak met overstek en windborden; jaartal 1804 in gevelsteen boven de deur.

Bakstenen lijst- en puntgevels op gepikte plint, voorzien van ankers en witstenen hoekblokken. Rechthoekige beluikte vensters met onderdorpels van arduin, houten lateien en ontlastingsboog; dakvenster met laadluik. Merkwaardige rondboogdeur in rechthoekige omlijsting van arduin met renaissance aandoende ornamenten als neuten, panelen, wortels, diamantkoppen en gekorniste waterlijst met sleutel, mogelijk recuperatiemateriaal van oudere hoeve. De aanleunende 19de-eeuwse stallingen met authentieke potstal; evenwijdig met de woning, vrij grote schapestal.

19de-eeuwse bediendenwoning met bakhuis, zuidoostelijke stallingen en wagenhuis op rechthoekige en T-vormige plattegrond: verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nokken loodrecht op en parallel aan de straat); lijst- en puntgevels; ritmering door middel van lisenen; centraal verhoogd stalgedeelte ondersteund door driekwartzuilen van natuursteen, vermoedelijk recuperatiemateriaal van de voormalige schieting. Rechthoekige en rondbogige muuropeningen.

De langsschuur met 18de-eeuwse kern doch grondig gerestaureerd in het eerste kwart van de 20ste eeuw; zes traveeën onder groot zadeldak (pannen en kunstleien); baksteenbouw met houten beschieting van de zijpuntgevels; balkconstructie met 18de-eeuwse inscripties. Het grootste gedeelte van de stallingen werd inmiddels gesloopt.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Enkel de boerenwoning is bewaard. De overige gebouwen van de herenboerderij zijn grotendeels gesloopt.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteeldomein Withof

  • Is deel van
    Schoten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning herenboerderij Withof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14413 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.