Duyvendaelhoeve

• is aangeduid als beschermd monument Duyvendaelhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Duyvendaelhoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel van 's Gravenwezel en omgeving

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen op afgepaald terrein met aarden erf. In omgeving weiland. Vermoedelijk van circa 1720 met oudere kern en werd mogelijk ook aangeduid onder de benamingen Grote Stede, Grote Hoeve en Grote Bergse hoeve. L-vormig woonstalhuis (nok loodrecht op de straat) met woonhuisgedeelte uit de 17de eeuw (?) en het eerste kwart van de 18de eeuw (?) en stalling uit de 19de en de 20ste eeuw (?), langsschuur (nok loodrecht op de straat) uit het eerste kwart van de 18de eeuw (?) aan zuidzijde, bergplaats (nok loodrecht op de straat) uit de 20ste eeuw (?) aan zuidwestzijde.

Woonstalhuis met L-vormig woonhuisgedeelte, zuidgevel van vier traveeën, haakse vleugel met oostgevel van vijf traveeën, en één bouwlaag onder vernieuwd (zie bouwnaden) zadeldak, mank bij noordzijde (cementpannen). Aanbouwsel tegen noordgevel van drie traveeën en één bouwlaag onder aanleunend schilddak (Vlaamse pannen). Flankerend en bij zuidgevel uitspringend stalgedeelte van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Verankerde baksteenbouw met aantal hoekblokken van zandsteen. Haakse vleugel met onderkelderde laatste twee traveeën; rechthoekige kelderopeningen bij noord- en oostgevels, opkamervensters namelijk kruiskozijnen bij oost- en westgevels en kloosterkozijn bij noordgevel. Zuidgevel voorzien van klooster- en kruiskozijnen van natuursteen met hoek- en negblokken; een rechthoekig venstertje in vlakke omlijsting van natuursteen. Spoor van gedichte rechthoekige deur bij laatste travee. Lage noordgevel met bolkozijn en rechthoekige deur in omlijsting van natuursteen. Haakse vleugel met noordgevel voorzien van muurvlechtingen en rechthoekig venstertje, natuurstenen dorpels en ontlastingsboog. Vrij gesloten aanbouwsel met rechthoekig venstertje in omlijsting van natuursteen bij oostgevel en korfboogdeurtje bij westgevel.

Stalgedeelte in verlengde met in de 20ste eeuw vernieuwde zuid- en noordgevels, voorzien van nieuwe stalvensters. Korfbogige staldeur en woonhuisdeur in laatste travee zuidgevel. Westgevel met centrale rechthoekige poort met houten latei waarboven rechthoekig laadluik met enkele negblokken van natuursteen en houten latei. Oculus in top.

Langsschuur van zeven traveeën onder monumentaal schilddak (kunstleien). Verankerde baksteenbouw; travee-indeling door middel van lisenen. Noordgevel voorzien van twee rechthoekige venstertjes in omlijsting van natuursteen; centrale rondboogdeur. Rechthoekige poorten bij oost- en westgevels. Rechthoekige houten bergplaats onder zadeldak (mechanische pannen).

Auteurs: Wylleman, Linda