Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak met oeils-de-boeuf en dakvenster, te dateren in het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Bakstenen lijstgevel met plint en doorlopende dorpels van arduin naast contrasterende banden en bogen van geglazuurde baksteen; faiencetableaus op borstweringen en boogvelden van bovenverdieping. Houten kroonlijst met tandlijst en dropmotief. Getoogde, rechthoekige en ronde muuropeningen; houten vleugeldeur met neorenaissance-inslag.

Auteurs: Plomteux, Greet

Recent onderzoek leverde meer informatie op over de bouwhistoriek van dit burgerhuis.

In 1923 kreeg Joannes Buelens toelating om een bestaande woning van één bouwlaag op nagenoeg rechthoekig grondplan uit te breiden en een aansluitende afsluitmuur te bouwen. Het bouwplan van een onvermelde ontwerper toont dat de woning naar de straatzijde toe werd uitgebreid en voorzien werd van een tweede bouwlaag onder zadeldak. De huidige voorgevel met eclectische decoratie kwam dus toen tot stand.

In 1927 kreeg J. Buelens toestemming om aan de straatzijde een pseudo-mansardedak aan te brengen, voorzien van oeils-de-boeuf en een dakvenster met rond venster.

• Stadsarchief Mechelen, Modern Archief, bouwaanvragen, dossier 1923/0242.
  • Stadsarchief Mechelen, Modern Archief, bouwaanvragen, dossier 1927/0084.
  • Informatie verkregen van M. Van den Mooter, afdeling Projecten en Monumentenzorg, stad Mechelen (21 mei 2021).